ANGST VOOR DE TANDARTS – FRIENDS4DENTS

ANGST VOOR DE TANDARTS

ANGST VOOR DE TANDARTS

De tandheelkundige techniek is de laatste jaren sterk ontwikkeld. De spookverhalen van vroeger zijn allang verleden tijd. Zo kan tegenwoordig in principe alles vrijwel pijnloos. Toch is een kwart van de Nederlanders bang voor de tandarts.

Angstbehandeling bij kinderen

Alle tandartsen bij Friends4Dents zijn geduldig, aardig en vriendelijk voor uw kind. Als uw kind al vanaf jonge leeftijd mee komt naar de tandarts, zal het ook niet snel angst voor de tandarts ontwikkelen. De meeste kinderen komen huppelend binnen en gaan net zo vrolijk weer de deur uit met een leuke beloning.

Maar mocht het toch zo zijn dat uw kind wegens een eerdere traumatische ervaring, of omdat uw kind nog jong is en veel onbehandeld gelaten gaatjes heeft, of gehandicapt is en een ‘gewone’ behandeling gewoon echt te zwaar is, dan kan het zijn dat wij u en uw kind doorverwijzen naar een speciale kinderkliniek, zij zijn nog meer gespecialiseerd en kunnen indien gewenst uw kind onder narcose behandelen. Door uw kind onder narcose te brengen, is het mogelijk om het gebit in één keer te behandelen zonder dat uw kind daar last van heeft.

Angst bij volwassenen

Bang zijn bij de tandarts is niet ongewoon. Een kwart van de Nederlanders is bang voor de tandarts. Zo’n 800.000 Nederlanders zijn zelfs zo bang voor de tandarts, dat ze niet meer durven te gaan (tandartsfobie). De kans is groot dat ze op termijn problemen krijgen aan tanden, kiezen en tandvlees. Gelukkig is er wel iets aan deze angst te doen.

De eerste stap om een afspraak te maken is vaak al erg moeilijk, geef bij het maken van de afspraak aan dat u bang bent, wij helpen u graag van de angst voor de tandarts af.

 7 tips om angst te verminderen:

  1. Wat ook de oorzaak van je angst is, zorg voor een sfeer van wederzijds vertrouwen tussen jou en je tandarts
  2. Als je bang bent een behandeling te ondergaan, praat er dan over met je tandarts. Hij is er dan op voorbereid en kan eventueel extra tijd voor je nemen.
  3. Laat je informeren over het soort behandelingen dat je te wachten staat, over wat er gaat gebeuren en waarom. Overweeg of het voor jou prettiger is om met een spiegel mee te kijken tijdens de behandeling, als dat kan.
  4. Heb je angst voor pijn? Sta er dan op dat je verdoofd wordt.
  5. Iedereen heeft behoefte aan controle. Spreek daarom met de tandarts een teken af, zoals het opsteken van je hand, waarop de tandarts de behandeling kan onderbreken. Zo heb je het gevoel dat je iets van de behandeling in eigen hand houdt.
  6. Probeer eens of je baat hebt bij ontspannings- of ademhalingsoefeningen. Afleiding helpt vaak nog beter. Vraag eventueel om muziek, waarbij je zoveel mogelijk moeite doet er goed naar te luisteren. Als je aandacht voor de behandeling minder is, zal een eventueel vervelend gevoel minder zijn.
  7. Heeft je tandarts geen begrip voor jouw angst, schaam je dan niet en zoek desnoods een andere tandarts. Eén die uitleg geeft en begrip toont voor jou en je wensen.

 

Mocht u hieraan niet voldoende hebben, dan raden we u aan om contact op te nemen met ons of uw huisarts om te bespreken of een psychologische behandeling passend is. U kunt ook geheel vrijblijvend contact opnemen met een psycholoog van Brabant Psychologen (vestiging in Rosmalen)op telefoonnummer 06 2944 8166.

Als u ooit een nare ervaring of verscheidene vervelende ervaringen heeft gehad met tandartsbehandelingen waardoor u niet of slechts met veel pijn en moeite naar de tandarts durft te gaan, dan kunt u overleggen of cognitieve gedragstherapie of een traumabehandeling als EMDR voor u helpend kan zijn.  Met hulp van biofeedbacktherapie kunnen we de klachten van tandenknarsen (bruxisme) en ook andere spanningsklachten sterk verminderen. Meer weten over de behandelingen, onze psychologen, tarieven en vergoedingen van Brabant Psychologen? Kijkt u op http://www.brabant-psychologen.nl/http://www.brabant-psychologen.nl/of stuur een email naar info@brabantpsy.nl.Bellen mag natuurlijk ook.

 Bang zijn voor de tandarts of een tandartsbehandeling is niet nodig en kan onnodig veel leed veroorzaken. We willen u daar graag vanaf helpen.

U kunt ook eens kijken wat u online al kunt doen met de laagdrempelige en betaalbare cursus Stress Ont-moeten : https://viewsz.nl/stressontmoeten/welcome/home