ETEN EN DRINKEN EN EEN GEZOND GEBIT

ETEN EN DRINKEN EN EEN GEZOND GEBIT

De voeding die je kiest en het aantal momenten dat je eet, heeft invloed op je algehele gezondheid en je mondgezondheid. Vooral het nuttigen van te veel suikers, vruchtensappen en snacks heeft een negatief effect op de gezondheid van je mond. Veel voorkomende problemen zijn cariësontstoken tandvlees en tanderosie.

Tandbederf door suikers en zetmeel

Eetpatronen en voedingskeuzes zijn belangrijke factoren die van invloed zijn op de snelheid waarmee tandbederf zich ontwikkelt. Al het voedsel dat je eet, komt in je mond in aanraking met de bacteriën die in je mond leven. De bacteriën zetten suikers en zetmeel uit voeding om in zuur. Iedere keer dat de bacteriën in de mond in contact komen met suiker, wordt dus zuur geproduceerd. Dit zuur tast de tanden aan. Hoe vaker je eet en hoe langer het voedsel in je mond aanwezig blijft, hoe meer tandbederf er zal ontstaan.

Suikers in voedingsmiddelen

Alle voedingsmiddelen, inclusief melk en groente, bevatten bepaalde suikers. Al deze suikers kunnen tandbederf veroorzaken. Deze voedingsmiddelen moet je wel eten, omdat ze belangrijke voedingsstoffen bevatten. Voedingsstoffen (nutriënten) zijn stoffen die door het lichaam opgenomen kunnen worden en nuttig gebruikt kunnen worden. Dit zijn suikers (koolhydraten), eiwit, vitaminen, mineralen en water.

De suikers uit de voedingsstoffen zijn dus natuurlijke suikers. Fabrikanten kunnen echter ook suikers toevoegen. Toegevoegde suikers zijn vaak aanwezig in frisdranken, snoep, koekjes en gebak. Om de hoeveelheid suikers die je binnen krijgt te beperken is het belangrijk dat je voedingslabels leest en voedingsmiddelen en dranken kiest met zo min mogelijk (toegevoegde) suikers.

Zuren in voedingsmiddelen

Er zijn ook voedingsmiddelen die van zichzelf al zuren bevatten. Ook deze zuren kunnen tandbederf veroorzaken. In veel dranken zitten verborgen zuren; de toegevoegde suiker zorgt ervoor dat de hoge zuurdosis niet opvalt.

Hoe kom ik tot een juist voedingspatroon?

Zelfs voedingsmiddelen waarvan je het niet verwacht bevatten suikers. Voorbeelden daarvan zijn fruit, melk, brood en zelfs groenten. De sleutel tot het juiste voedingspatroon is niet het vermijden van deze voedingsmiddelen, maar na te denken voordat je ze eet. Niet alleen wát je eet, maar ook wanneer je iets eet, maakt daarbij verschil. Eet gevarieerd en probeer het eten van tussendoortjes zoveel mogelijk te beperken. Wanneer je een speciaal dieet volgt, houd dan het advies van de diëtiste aan bij het kiezen van de maaltijd.

Tips voor een gezond voedingspatroon

Bron: KNMT en Dr. G.A. van der Weijden, tandarts parodontoloog/ implantoloog

VOEDINGSADVIES DOOR VOEDINGSDESKUNDIGE-DIËTIST

We weten dat voeding en gebit veel met elkaar te maken hebben. Met tanden bijten we een stuk eten af en met kiezen malen we het weer fijn. Te veel zuur of te veel zoet, kunnen slecht zijn voor het glazuur of gaatjes veroorzaken.

Met voeding kan de mond gezonder gemaakt worden. Een gezonde mond is een goed begin van een gezonder en stralender lichaam!

Voedingsadvies door een voedingsdeskundige-diëtist, helpt voor een gezondere mond én een gezonder lichaam. Conditie verbeteren, fitter voelen meer aan kunnen en stralen.

De tandarts of mondhygiënist kan u adviseren om een afspraak te maken bij de voedingsdeskundige-diëtist. Voedingsadvies helpt dan bij de behandeling door de tandarts of mondhygiënist. Bijvoorbeeld bij tandvleesontstekingen, kauwproblemen, droge mond of slaapapneu.

Twee soorten voedingsadvies

Als er vragen zijn, kunt u verwezen worden naar twee soorten behandelaars.

De voedingsdeskundige van de tandartspraktijk geeft advies over gezonde voeding bij bijvoorbeeld gevoeligheid voor cariës.

Als er bijkomende factoren zijn, verwijst de tandarts u door naar de diëtist.

Zij heeft geleerd voor gezonde voeding én voeding bij ziekte, complicaties en/of medicijnen. Er is veel ervaring met korte voedingsvragen én met complexere voedingsvragen. Bijvoorbeeld het combineren van meerdere diëten.

De voedingsdeskundige-diëtist van “Jouw Leefstijl – Gezondheidspraktijk voor Voeding en Beweging” gaat altijd uit van úw situatie. Wat zijn úw eetgewoonten? Aan welke wensen en kenmerken moet úw voeding voldoen? Zo helpt ze om klachten te verminderen. En om er gezonder en stralender uit te zien. Voedingscoach-diëtist Hanneke Goosen, is ook aangesloten bij het netwerk Voeding en Mondgezondheid. Hanneke houdt een paar dagdelen in de week spreekuur, zowel in de ochtend, middag, als avond.