TANDHEELKUNDE IN MIKUMI

TANDHEELKUNDE IN MIKUMI

Noortje Degen, één van onze tandartsen is nauw betrokken bij deze stichting en gaat regelmatig naar Tanzania om daar gratis tandheelkundige zorg te verlenen en preventie onder de aandacht te brengen.

Wilt u dit project steunen? Doneer een bijdrage aan
NL68ABNA0404192904 t.n.v. Stichting Vrienden van Mikumi ovv Project Tandheelkunde.

Stichting Vrienden van Mikumi

Leden van de stichting Vrienden van Mikumi zijn reeds vele jaren betrokken bij het St.Kizito Hospital in Mikumi Tanzania.

Sinds 2003 gaat een groep Nederlandse verlos-en verpleegkundigen en gynaecologen regelmatig naar Mikumi, niet alleen om op de werkvloer hulp te bieden maar ook om zowel in theorie als praktijk voorlichting te geven en kennis uit te wisselen.

In mei 2013 is het tandheelkundig project in Mikumi van start gegaan en in oktober 2015 heeft het project weer een vervolg gekregen doordat twee Nederlandse tandartsen, Noortje Degen en Valerie ten Hengel, en een preventie medewerker, Renie Zuidema, weer in Mikumi aan de slag zijn gegaan.

Het project is wederom gestart met mondhygiëne instructie op St. Peter Clavery primary school in Mikumi. We werden er blij van te merken dat de oudere kinderen onze instructie van vorig bezoek vaak goed hadden onthouden. In plaats van opnieuw instructie hebben we met de oudere scholieren dit jaar dan ook een tandheelkundige quiz gedaan. Deze vorm van onderwijs was totaal nieuw voor hen en ze werden er erg enthousiast van. Behalve alle kinderen van Sint Peter Clavery hebben we ook alle kinderen op een hele grote lagere school in Lumango gescreend en instructie gegeven. De kinderen die daar problemen hadden hebben we van hun pijnklachten afgeholpen. Instructie gaven we op het grote schoolplein onder reusachtige mangobomen. De kinderen gaven ons een heel warm welkom met zang en dans.

In totaal zijn er meer dan 1000 tandenborstels en tubetjes tandpasta uitgedeeld.

Met dank aan de vele donaties hebben wij in 2015 een mobiele tandheelkundige unit kunnen aanschaffen, een koffer die je om kunt toveren tot een boor, afzuiger en meerfunctiespuit ineen. Hier hebben we dan ook flink gebruik van gemaakt voor het splitsen van vastzittende wortels, verwijderen van verstandskiezen en ook voor het vullen van gaatjes en zo nu en dan voor het opbouwen van een afgebroken voortand. Het personeel in het ziekenhuis was erg geïnteresseerd in deze apparatuur en kwam graag met meerdere collega’s tegelijk meekijken bij een behandeling.

Twee verplegers van het ziekenhuis hebben twee weken met ons mee gelopen om te leren hoe je verdoving geeft en hoe en met welk instrument je een kies het beste kunt verwijderen. Mogelijk gaat een van hen in de toekomst in opleiding tot dental therapist om zo later de afdeling tandheelkunde in het ziekenhuis het hele jaar door te kunnen bemannen.

De behandelkamer zelf heeft ook een hele renovatie ondergaan. De gehele voormalige tandheelkunde/oogheelkunde kamer is leeg gehaald, schoon gemaakt en geverfd. Vieze gordijnen zijn van de muren gehaald en al het oude materiaal hebben we beoordeeld en zo nodig weg gedaan of gerepareerd. De kamer is nu geheel ingericht voor tandheelkunde met een sterilisator, drie behandelstoelen (1 schoonheidsspecialiste stoel, 1 handmatig bedienbare tandheelkunde stoel en 1 tandheelkunde stoel welke helaas niet meer te bedienen is). Ook hangt er een oude gedoneerde operatie lamp aan het plafond, waardoor we inmiddels goed licht hebben.

We hebben weer honderden kiezen verwijderd in het ziekenhuis maar ook nog verder afgelegen in Lumango en Lugono. Hier zaten onze patienten op een gewone stoel of lagen ze op een gewone tafel. Dat met 35 graden, maar toch klaagt niemand. Het was weer een hele dankbare tijd en we gaan snel weer terug!

Bron: NVGPT