KAAKGEWRICHTSKLACHTEN – FRIENDS4DENTS

KAAKGEWRICHTSKLACHTEN

KAAKGEWRICHTSKLACHTEN

Kaakgewrichtsklachten kunnen het u behoorlijk lastig maken

Pijn in de kaken, een moe gevoel van het kauwen, aanhoudende pijn in of om het oor. Het zijn klachten die te maken kunnen hebben met uw gebit, kaakgewrichten of kauwspieren.

Er zijn verschillende soorten kaakgewrichtsklachten. Hoort u bijvoorbeeld geluiden in het kaakgewricht tijdens het kauwen of heeft u pijn in de kaken? Kunt u uw onderkaak niet goed bewegen? Of heeft u last van aanhoudende oorpijn, hoofdpijn of een vermoeid gevoel in de kauwspieren?

Wat is de oorzaak van kaakgewrichtsklachten?

Er is maar zelden een directe oorzaak aan te geven voor kaakgewrichtsklachten. Een veel voorkomende aanleiding is bovenmatig of verkeerd gebruik van kaken, tanden en kiezen.  U kunt de kaken bijvoorbeeld extra en langdurig verkeerd belasten door tandenknarsen, klemmen of nagelbijten. Het ontbreken van veel kiezen kan een aanleiding zijn voor overbelasting van het kaakgewricht of de kauwspieren.  Ook kunnen ziekten, zoals reumatische aandoeningen, kaakgewrichtsklachten veroorzaken. Bovendien kunnen door psychische spanningen klachten ontstaan. Tandenknarsen is bijvoorbeeld vaak een gevolg van spanningen.

Het kaakgewricht

Het kaakgewricht is een complex gewricht dat zich bevindt tussen de onderkaak en de schedelbasis, net voor uw oor. Het is het enige gewricht dat een zogenaamde gepaarde beweging maakt: de bewegingen van het linker kaakgewricht zijn afhankelijk van de bewegingen van het rechter kaakgewricht en omgekeerd.
De kop van het kaakgewricht draait gedurende het eerste stukje van de mondopening in een kom. Wordt de mond verder geopend dan schuift het kaakkopje naar voren. Ook zijwaartse bewegingen van de onderkaak worden mogelijk gemaakt door een combinatie van draai- en schuifbewegingen van de kaakgewrichten. In het gewricht ligt een kraakbeenschijfje (de discus). Dit kraakbeenschijfje zorgt voor het soepele verloop van de bewegingen.
De bewegingen van de onderkaak worden gemaakt door een samenspel van kauwspieren die op diverse plaatsen aan de schedel vastzitten.

Hoe vindt de tandarts de oorzaak van kaakgewrichtsklachten?

De tandarts probeert te achterhalen waar uw klachten vandaan komen. De tandarts zal uw gebit, uw kaakgewrichten en uw kauwspieren daarom uitgebreid onderzoeken. De tandarts kijkt of uw tanden en kiezen opvallend zijn afgesleten en of ze goed op elkaar passen. De tandarts let op geluiden in uw kaakgewrichten en kijkt of uw onderkaak goed functioneert. Zo test de tandarts bijvoorbeeld hoe ver u uw mond kunt openen. Ook zal de tandarts van u willen weten of u last heeft van lichamelijke klachten of psychische spanningen. De tandarts kan ook een röntgenfoto maken waarop de kaakgewrichten zichtbaar zijn.

Wat is er aan kaakgewrichtsklachten te doen?

Er zijn verschillende behandelmogelijkheden, afhankelijk van de oorzaak van uw klacht. Zo is er een uitneembaar plaatje van kunststof, ook wel spalk genoemd, dat u over uw tanden en kiezen kunt plaatsen. Deze spalk kunt u zowel ’s nachts als overdag dragen. Hiermee vermindert u de gevolgen van het tandenknarsen en klemmen. Ook kan de tandarts u oefeningen laten doen. Soms kunnen uw klachten niet door de tandarts alleen worden verholpen. Dan kunt u doorverwezen worden naar een kaakchirurg, een gnatholoog, een fysiotherapeut of een psycholoog.