ORTHO MET HIGH TECH DIGITALE COMPUTERSIMULATIES.

ORTHO MET HIGH TECH DIGITALE COMPUTERSIMULATIES.

Welkom bij de tandarts voor orthodontie!
Met de computer kunnen wij voor u een simulatie maken en kunt u vóór de orthodontische behandeling het beoogde resultaat bekijken indien u kiest voor een vrijwel onzichtbare beugel.
Een plan met een benadering van het eindresultaat voor ogen is kwaliteitsbevorderend. Met de computer werken betekent ook zeer nauwkeurig werken. Bovendien kunnen we ook, in plaats van happen, de mond scannen. Meer informatie over digitaal afdrukken vindt u hier. De (orthodontische) behandelingen vinden nooit plaats op een zaal, altijd wordt u voor uw privacy op iedere afspraak ontvangen in een eigen behandelkamer. U kunt hier de ervaringen van onze patiënten lezen!

Ons advies is om kinderen vanaf hun 7e jaar specifiek te laten controleren op de ontwikkeling van het gebit. Heeft uw kind een beugel nodig? Zo ja, wanneer, op welke termijn en kunnen we al iets kleins doen om ergere problemen te voorkomen of om ongewenste sociale problemen te verminderen. Indien u hier meer over wilt weten, kunt u een afspraak maken voor een intake of een vrijblijvend consult (kosten plm. 25 euro).

Welke beugels bieden wij u aan, doet het pijn en moet u tanden laten trekken?

Er zijn verschillende soorten beugels.

  

De Onzichtbare Beugel:
Spark, de nieuwste generatie onzichtbare beugels, mooi transparant. Aangezien wij een grote afnemer zijn, hebben wij de hoogste korting op de materiaalkosten die wij zoals altijd 1 op 1 aan u doorberekenen (Sapphire Elite Plus 47,5% korting).
Spark is een beugel zonder brackets, de zogenaamde doorzichtige hoesjes (aligners). Deze techniek is uiterst comfortabel omdat de aligners met eten, warme dranken en tandpoetsen uitgedaan worden. Daarbij treedt er geen enkele irritatie op van de wangen, lippen en tong. Hoe ziet een aligner er uit? De aligner is gemaakt van doorzichtig kunststof en heeft precies de afmetingen van de tanden en kiezen, waardoor het nauwelijks voelbaar is in de mond, een oplossing voor degene die liever geen brackets wil. Menig volwassene en oudere maar tegenwoordig ook jongere jeugd zijn hier erg content mee.
Vaak worden er zogenaamde attachments (witte vormpjes) op de tanden geplaatst en kan er wat gesliced worden tussen de tanden om meer ruimte te creëren.

Ook zijn wij al vele jaren een Invisalign-gecertificeerde praktijk.

De tandarts zal u een goed advies geven of het voor u de oplossing is om mooie rechte tanden te krijgen, een fraaie glimlach en een verbeterd profiel.

Het doel is om zo efficiënt en effectief mogelijk te behandelen.
U of uw kind krijgt vaak een vaste beugel, hiermee kunnen we vele problemen oplossen of verminderen. Goed aandachtig poetsen en verzorgen is erg belangrijk, maar ook gemotiveerd zijn om instructies op te volgen zoals bijvoorbeeld elastieken dragen of voorzichtig zijn met eten zijn essentiële elementen voor een succesvolle behandeling.

Mocht u graag de witte slotjes op uw voortanden hebben, dan is dat mogelijk.

Indien nodig, maken wij gebruik van mini-implantaten oftewel botankers. Hierdoor kunnen we bewegingen doorvoeren die anders niet mogelijk zouden zijn. Klik hier voor een filmpje.

Ook kan het zijn dat een combinatie van orthodontie met chirurgie een goede therapie is indien de kaken niet goed op elkaar passen, er te weinig lucht is (apneu) of er esthetisch een probleem is.
Om enig idee te krijgen van zo’n behandeling kunt u de volgende YouTube-filmpjes bekijken van de volgende onvolkomenheden:

– Een hoge bovenkaak en daardoor teveel tandvlees zichtbaar “gummy smile”, klik hier
– Ligt de onderkaak te ver terug en weinig ruimte voor een goede ademhaling s’ nachts zoals apneu, Klik hier
– Ligt de onderkaak en de bovenkaak te ver terug en weinig ruimte voor een goede ademhaling s’ nachts zoals    bij apneu, Klik hier
– Een te hoge bovenkaak en een onderkaak die te ver terug ligt of tekort is, klik hier
– Te weinig kin, dan kan het ook zonder beugel, klik hier

Wilt u weten of er voor u mogelijkheden zijn?

Wilt u eerst nog meer informatie of heeft u gewoon een vraag: bel ( 073-5217411 ) of mail en vraag naar onze orthomanager Esther Thomson, zij kan uw vragen beantwoorden.

Indien u patiënt bent of wilt worden en interesse heeft in een orthodontische behandeling, kunt u een afspraak maken met één van onze balie-assistentes voor een ´consult orthodontie´ bij Mw. mr. drs. M.M.L.C. Reith-van Meerwijk of Mw. drs. W.H. van Oorschot, beiden opgenomen in het Kwaliteitsregister. De tandarts kijkt goed naar uw voornaamste klacht(en), naar uw gezicht en naar de stand van uw tanden. Ook letten zij goed op de mondgezondheid en of het verantwoord is om een orthodontische behandeling te ondergaan. Vervolgens informeert zij u over de technische mogelijkheden van een eventuele behandeling en mogelijke alternatieven. Ook krijgt u uitleg over de begroting. Dit alles ingepast in een optimale integrale zorg. Tandartsenpraktijk Rosmalen-Geffen-Den Dungen kijkt naar de hele mondzorg en adviseert u welke rol orthodontie kan spelen in het geheel. Implantologie, parodontologie (tandvlees), kronen, facings, kaakgewrichtsklachten, vullingen, chirurgie, laserbehandelingen en orthodontie worden waar nodig optimaal geïntegreerd. Dit is de reden waarom u patiënt dient te zijn of te worden, indien u hier orthodontisch wilt worden behandeld.

Vooruitdenken bij zorgverlening en het gezamenlijk aanbieden van zorg, leidt tot hogere kwaliteit.

Voor overleg en chirurgie werkt zij samen met de kaakchirurg van het Jeroen Bosch Ziekenhuis te ‘s-Hertogenbosch en de kaakchirurg in het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem.

Lees hier de ervaringen van patiënten:

Hoe gaat het verder indien u besluit tot orthodontie?

Indien u en de tandarts na dit consult graag verder willen gaan, wordt er een afspraak gemaakt voor twee volgende bezoeken. In het eerste bezoek neemt de tandarts enkele gegevens van u op. In het andere bezoek maakt de Orthodontie-assistente vaak een scan van het gebit, vroeger gebeurde dit altijd middels happen in een papje (dit kan nog wel als alternatief). Er worden van uw gebit gewone en röntgenfoto’s gemaakt.

De eventuele scan wordt (digitaal) gestuurd naar Amerika, waar één van de meest nauwkeurige technieken wordt toegepast. Dit betekent dat de tandarts uw gebit dan volledig en van alle kanten op het beeldscherm van haar computer kan bekijken en bestuderen.

De tandarts observeert uw gezicht en uw lach tijdens uw consultbezoeken, daardoor kan zij samen met de röntgenfoto’s en gewone foto’s heel goed zien hoe uw gebit het mooiste in uw gezicht past.

Bij het volgende bezoek vertelt zij wat zij bij u met de beugel kan bereiken. Het doel is dat u aan het einde van de behandeling een goed werkend gezond gebit heeft dat u bovendien prachtig staat. Ook wordt u geïnformeerd hoe lang de behandeling ongeveer gaat duren. Helemaal precies is dat niet aan te geven omdat dat van vele factoren afhankelijk is.

DE VASTE BEUGEL

Hoe wordt de vaste beugel geplaatst?

Vóórdat we uw vaste beugel gaan plaatsen, kijkt zij of uw mond goed schoon is. Voordat de brackets (slotjes) worden geplakt, worden uw tanden en kiezen schoon en glad gemaakt; met wattenrolletjes, een speekselzuiger en een wangweghouder wordt vervolgens uw mond droog gemaakt, waarna uw tanden en kiezen met een beetje zure vloeistof (smaakt niet lekker) stroef worden gemaakt. Daarna worden de brackets geplaatst en geplakt.

Hoe vaak komt u terug voor uw beugel en heeft u er last van?

Meestal komt u één keer per maand voor de beugel langs. De eerste keer wordt de beugel aangebracht, zoals hierboven beschreven.

Indien het een vaste beugel is (‘slotjesbeugel’) is het in de eerste week ietwat ongemakkelijk voor u om te eten. Vaak brengen wij een paar laagjes op de kiezen aan of plakken plateautjes aan de binnenkant van de voortanden om de brackets meteen in de goede positie te plaatsen en om de totale behandeltijd te verkorten. Dit is in het begin best lastig, het went echter snel. Wij raden u aan om de eerste dagen zacht voedsel eten. Ook kunnen uw  tong en uw wangen een beetje geïrriteerd raken. Daarom is het het beste om de meegekregen zachtgemaakte was als een soort stopverf op de scherpe puntjes te doen. Deze was dient u te verwijderen voor het eten en voor het tandenpoetsen. Binnen enkele dagen is de was niet meer nodig omdat uw mond dan aan de vaste beugel is gewend. Er staat nu ook enige kracht op uw tanden. Hoewel de krachten van de beugel die wij gebruiken erg laag zijn, kunt u daar die eerste week wel iets van voelen.

Daarna komt u iedere maand voor de controle van de beugel. We kijken dan of het goed gaat, of u uw tanden goed schoon houdt en geven mogelijk tips om het wellicht nog beter schoon te houden. Af en toe krijgt u een nieuwe draad. Als dat gebeurt voelt u een paar dagen wat meer kracht op de tanden staan. Het kan zijn dat we soms een overzichtsfoto maken om bijvoorbeeld de wortelpositie te volgen.

Indien er iets met uw beugel is, bel ons dan, ook al heeft u de volgende dag een afspraak. Wij kunnen dan kijken of we de bestaande afspraak langer kunnen en moeten maken of dat we een andere afspraak maken om bijvoorbeeld een reparatie uit te voeren. Vertelt u alstublieft altijd precies wat er is, zodat we niet tijdens de afspraak voor verrassingen komen te staan. Andere mensen moeten anders onnodig lang wachten. Ons streven is namelijk om zowel u als andere patiënten altijd op tijd te helpen.

Indien uw bracket binnen 48 uur los komt, kan er sprake zijn van een procedurefout (er is bijvoorbeeld vocht bijgekomen). Indien de bracket na 48 uur los komt en dit vaker gebeurt, is het verstandig om goed na te gaan hoe er dagelijks met de tanden wordt omgegaan. U kunt dan denken aan: nagelbijten, tong naar voren persen als gewoonte, knarsen, harde voedselstukjes gebruiken, kleffe dingen eten, ijsklontjes crunchen of op pennen/potloden of andere harde middelen bijten. Uw tandarts en assistentes kunnen u helpen de oorzaak te achterhalen.

NEEM A.U.B. HET BEUGEL DOOSJE MEE NAAR IEDER BEZOEK.

Met welk voedsel dient u erg voorzichtig te zijn?

U begrijpt dat die dunne draadjes nogal gemakkelijk kunnen verbuigen of dat de brackets kunnen loskomen. Dat is te voorkomen door geen harde, taaie of kleverige dingen te eten. Dus is het beslist verstandig om, zolang u een beugel heeft, af te blijven van (ó zó lekkere) pinda’s, nootjes, dropjes, toffees, kauwgom en knapperig stokbrood.

Verstandig snoepen is altijd goed, dus zeker ook wanneer u een beugel draagt. Daarbij dient u tijdens het eten op nog enkele andere zaken te letten. Snij een appel of ander geschild hard fruit in stukjes. Beter nog is te kiezen voor zacht fruit zoals aardbeien, mandarijnen, meloenen of sinaasappels.

Zorgvuldig poetsen!

Door de brackets kan het voedsel blijven plakken, waardoor er een grotere kans op gaatjes bestaat. Daarom is het verstandig om uw tanden en kiezen méér dan twee keer per dag te poetsen. Om goed te poetsen met een vaste beugel dient u heel voorzichtig te werk gaan. Dat lukt niet altijd met een gewone tandenborstel. Het is aan te raden om voor het poetsen rond de brackets een speciaal borsteltje te gebruiken, bijvoorbeeld een borsteltje met slechts één of enkele haarplukjes. De spleetjes tussen uw tanden en kiezen zijn het beste schoon te maken met een ragertje of een tandenstoker. Ook is een elektrische tandenborstel, bijvoorbeeld een Oral B, met een opzetborsteltje speciaal voor orthodontie een aanrader.

Soms krijgt u elastieken mee, wat dient u daar mee te doen?

De assistente zal u tijdens uw bezoek in de praktijk demonstreren hoe u ze dient te dragen. Ze lopen van de ene kaak naar de andere kaak. Deze elastieken moeten dag en nacht gedragen worden om de (omgekeerde) overbeet of diepe beet te verminderen, tenzij er iets anders aan u is verteld. Omdat ze wel eens kunnen knappen, kunt u het  beste het zakje wat u meegekregen heeft, altijd bij u dragen en ook iedere keer meenemen naar de praktijk. Iedere avond voor het slapen gaan, dient u ze te vervangen omdat de rek er na 1 dag uit gaat.

Het kan zijn dat de tandarts voor u een andere wijze beter vindt om de (omgekeerde) overbeet te verminderen. Soms krijgt u dan een soort veer tussen de kaken. Ook daar kunt u redelijk goed mee eten en praten.

Wat gebeurt er na de behandeling?

Voordat de tandarts en u besluiten om de brackets te verwijderen, worden er afdrukken gemaakt. Deze worden gebruikt om, indien mogelijk, draadjes te laten vervaardigen die achter de snijtanden komen. Deze draadjes worden dan meteen na de verwijdering van de beugel aangebracht. Deze draadjes voorkomen dat de tanden zich terug willen bewegen naar hun oorspronkelijke stand. Dit noemen we vaste retentie-apparatuur

Ook kan het zijn dat u daarnaast nog uitneembare retentie krijgt aanbevolen voor extra houvast. Tegenwoordig hebben we deze retainers in een doorzichtige uitvoering (lijkt op invisalign). Deze wordt voornamelijk ’s nachts gedragen.
Dit neemt niet weg dat we te maken met een menselijk lichaam, dat ouder wordt en verandert. Indien u het ideale gebit wilt behouden is een herbehandeling om de plm. 10 jaar nodig. Dit hoeft natuurlijk niet, maar kan wel. Indien een draadje op een plek loskomt, belt u dan voor een afspraak, omdat de tanden anders ongewenst kunnen gaan bewegen. Indien het draadje binnen 48 uur los komt, kan er sprake zijn van een procedurefout (er is bijvoorbeeld vocht bijgekomen). Indien het draadje na 48 uur los komt en dit vaker gebeurt, is het verstandig om goed na te gaan hoe er dagelijks met de tanden wordt omgegaan. U kunt dan denken aan: nagelbijten, tong naar voren persen als gewoonte, knarsen, harde voedselstukjes gebruiken, kleffe dingen eten, ijsklontjes crunchen of op pennen/potloden of andere harde middelen bijten. Uw tandarts kan u helpen de oorzaak te achterhalen.

TheTruth About Bond Failures: If a bond failure occurs within 24-48 hours of appliance placement, I believe that the source of the problem is still technique-error or material contamination. After 3-4 days have elapsed, the likelihood that a bond failure would be due to technique error or material contamination is extremely low. Generally, bond failures after this time are due to patient abuse. I find it useful to explain this to patients, so that they understand that 3-4 days following appliance placement, the resin will be completely cured, and that the glue doesn’t dissolve”. In essence, while I rarely want to argue with a patient about whose fault it is that the bracket came off, except in cases of egregious abuse, we do gently remind them that brackets are rarely suicidal, and do not generally jump off the teeth spontaneously.

Dr. Sondhi is an American M.S. in orthodontics, a visiting professor and consultant to the American Journal of Orthodontics and Dentofacial Orthopedics.

Waarom kiezen volwassenen en kinderen voor orthodontie oftewel een beugel?
Het kan zijn dat uw tanden en kiezen niet recht maar scheef staan of niet goed op elkaar passen. Dit kan best vervelend zijn omdat men daardoor mogelijk moeilijker de tanden kan poetsen of minder goed het eten kan vermalen, last heeft van het kaakgewricht of tandvlees of minder duidelijk praat of vaak keel -, neus -, of oorproblemen heeft. Ook kan het zijn dat u of uw kind er sociaal gezien problemen van ondervindt.
Maar misschien wilt u, afgezien van bovenstaande problemen, gewoon graag mooiere tanden?
Het kan zelfs zo zijn dat u al aan kronen of facings dacht? Misschien is dat wel nodig omdat ze verzwakt zijn, de tandarts kan ze vaak pas echt prachtig maken als de tanden eerst mooi met de lachlijn meelopen.
Indien ze niet verzwakt zijn is het wel erg zonde om de tanden te laten beslijpen en kunt u met uw eigen tanden een prachtige lach creeren?

Bent u tevreden over uw lach?

Volgens recent onderzoek zijn de tanden de nummer 1 van gezichtsfactoren die mensen zouden willen veranderen 25% zou een mooier gebit willen hebben, 17% een mooiere huid en 13% een mooiere neus. 75% van de volwassenen denkt dat een mooie lach belangrijk is voor hun carriere. 84% denkt dat een attractieve lach belangrijk is om met Mister of Miss Right in contact te komen. 84% van de volwassenen vindt de lach van een persoon erg belangrijk als zij die persoon voor de eerste keer ontmoeten. 94% zegt dat ze de lach van een persoon opmerken bij de eerste ontmoeting, zij letten minder op lengte, ogen of hun figuur. 9 van de 10 mensen vindt dat mensen met mooie tanden, aantrekkelijker zijn. 87% vindt het aanzien van hun tanden en lach belangrijk voor hun zelfvertrouwen.

 Wat zijn de voordelen van een orthodontische behandeling?

  • In tegenstelling tot kronen en veneerschildjes behoudt u uw natuurlijke tanden.
  • Betaalbaar: minder duur dan bijvoorbeeld kronen of veneerschildjes indien dat het alternatief is.
  • Rechte tanden bevorderen gezonder tandvlees en makkelijker schoonhouden van uw gebit.
  • De orthodontische behandeling kan naast de aanblik van uw tanden, ook een gunstig effect op  uw profiel en gezicht bewerkstelligen. Informatie over een polis vergelijking orthodontie, kunt u vinden onder Tarieven op onze site.
    Het kan zijn dat u na het bekijken van deze site, na een behandeling of een eerste consult vragen heeft. Vragen staat vrij…. dus bel of mail ons alstublieft. Telefoon: 073-5217411 / orthodontie@friends4dents.nl
    Indien de balie-assistente uw vraag niet kan beantwoorden, wordt u teruggebeld door de orthomanager.

Daarnaast hebben wij graag dat u de behandeling volledig kunt volgen, dit is voor u en voor ons het prettigst. Ouders mogen bij ons mee de behandelkamer in. Indien u of u als ouder vragen heeft over de voortgang van de behandeling (van uw kind) nodigen wij u uit om vragen te stellen aan de tandarts tijdens de ortho-controles.
Al onze behandelingen vinden plaats op aparte behandelkamers, dit alles voor uw privacy.
De tandarts en haar assistentes doen hun best de hele behandeling voor u zo prettig mogelijk te laten verlopen.

Wat is het verschil tussen een tandarts voor orthodontie en een orthodontist?
Een orthodontist is een specialist die na zijn tandheelkunde-opleiding aan de universiteit in Nederland zich verder heeft gespecialiseerd in de orthodontie. Hij of zij is de enige zorgverlener die de titel “orthodontist” mag gebruiken.
Een tandarts voor orthodontie is een tandarts die zich middels bijscholingen verder heeft bekwaamd in de orthodontie. Alle twee de tandartsen in deze praktijk zijn tandartsen voor orthodontie.
Zowel orthodontisten als tandartsen zijn bevoegd om orthodontische behandelingen uit te voeren. De NZa (Nederlandse Zorgautoriteit) heeft de vergelijkbaarheid van orthodontische prestaties, verricht door tandartsen en orthodontisten, onderzocht (kamerstuk 11-4-2008). Uit het onderzoek is gebleken dat de prestaties, in tandheelkundig-inhoudelijk opzicht, vergelijkbaar zijn. Om die reden bestaat er op grond van de verrichte prestaties geen reden voor een tariefdifferentiatie tussen tandartsen en orthodontisten.
Indien behandelingen zeer gecompliceerd zijn sturen wij de patiënten door naar de orthodontist/Universiteit. Verder voeren wij veelvuldig intercollegiaal overleg.

Orthoteam: 

Mw. mr. drs. M.M.L.C. Reith- van Meerwijk, tandarts voor orthodontie “Mijanou”
Mw. drs. W.H. van Oorschot, tandarts voor orthodontie “Willemijn”

Esther Thomson: orthomanager
Gina
Sabrina
Ilse
Mirella
Nikki
Soraya
Laquisa
Björk