JONG GELEERD OUD GEDAAN
Neem uw kind vanaf het eerste tandje mee naar de tandarts. Goed om al jong gewend te raken. Tevens kunnen gaatjes hierdoor wellicht voorkomen worden en poets en eetgedrag gevold worden. Ook afwijkende gewoonten worden gesignaleerd, zoals duimen, tutten, nagelbijten, en tonggewoonten, dit laatste is belangrijker dan u misschien dacht.
Klik hier om meer te lezen over de Gewoon Gaaf methode.
Het ziet er misschien schattig uit een duimende kleuter die even bijkomt na een vermoeide speeldag, maar wist u ook dat het duimen vaak meer gevolgen heeft dan wat “schevere tanden”? Duim, vingers of tut zuigen, maar ook open mondgedrag en afwijkend slikken zijn afwijkende mondgewoonten die veel invloed hebben op de vorming van het gehemelte, kaak en het gebit..
Het zuigen op een duim, vinger of speen is normaal bij een baby of peuter, omdat zij nog een grote zuigbehoefte hebben of omdat het veiligheid biedt. Daarna wordt het een gewoonte. Bij duim-, vinger- en speenzuigen ligt de tong vaak laag in de mond. Als de duim eruit valt, blijft de lage tongligging vaak bestaan. Ook bij kinderen die als gewoonte door de mond ademen en vaak hun mondje open hebben, verslappen de mondspieren (lippen en kaakspieren). Vaak zien we ook daar een lage tongligging oftewel een ‘luie’ tong. Doordat de tong niet in de bovenkaak ligt (wat normaal wenselijk is), kan de bovenkaak te smal blijven, waardoor er onvoldoende ruimte is voor het ‘grote’ gebit.
Ook afwijkend slikken heeft nadelige effecten op de groei van kaak, gehemelte en/of gebit. Recent onderzoek heeft laten zien dat 50% van de 3-jarigen en zelfs nog 25% van de 12 jarigen een afwijkend slikpatroon heeft.
Tips:
- Stop met 9 maanden met het speentje. Er is maar één échte remedie: acuut stoppen. Vindt u dat te hard? Neem dan afscheid door de speen aan een ballon te hangen en ‘m uit te zwaaien.
- Laat duimzuigen niet te gemakkelijk een gewoonte worden en haal de duim bij uw baby er meteen uit indien het de neiging vertoont tot duimen.
- Stop met het drinken uit de fles en schakel bij maximaal 9 maanden over op de drinkbeker.
- Stop met nagelbijten dit geeft ook vaak ongewenst sterke krachten op de tanden.
- Indien de gewoonte bij uw kind hardnekkig is, vraag dan ondersteuning aan uw tandarts en logopedist.
Wanneer u de oorzaak aanpakt, kunt u veel problemen voorkomen.
Tandenpoetsen wordt leuker wanneer je gebruik maakt van een applicatie (ook wel ‘app’ genoemd) op een telefoon of tablet. Er zijn veel gratis apps te downloaden. Kijk eens in de appstore voor leuke poetsapp , bijvoorbeeld “Glansje en Tom” Leuk voor de kleintjes!
Alle tandartsen bij Friends4Dents zijn geduldig, aardig en vriendelijk voor uw kind. Als uw kind al vanaf jonge leeftijd mee komt naar de tandarts, zal het ook niet snel angst voor de tandarts ontwikkelen. De meeste kinderen komen huppelend binnen en gaan net zo vrolijk weer de deur uit met een leuke beloning.
Maar mocht het toch zo zijn dat uw kind wegens een eerdere traumatische ervaring, of omdat uw kind nog jong is en veel onbehandeld gelaten gaatjes heeft, of gehandicapt is en een ‘gewone’ behandeling gewoon echt te zwaar is, dan kan het zijn dat wij u en uw kind doorverwijzen naar een speciale kinderkliniek, zij zijn nog meer gespecialiseerd en kunnen indien gewenst uw kind onder narcose behandelen. Door uw kind onder narcose te brengen, is het mogelijk om het gebit in één keer te behandelen zonder dat uw kind daar last van heeft.