SNURKEN EN APNEU

SNURKEN EN APNEU

De Anti Snurkbeugel

Snurken is een hinderlijk probleem. Maar liefst 40 % van de bevolking snurkt. Naast het feit dat het vervelend is voor uw partner, kan het voor u zelf ook behoorlijke gezondheidsproblemen opleveren als dit gepaard gaat met ademstilstanden. Een anti – snurk – beugel kan de oplossing zijn!

Klik hier om de slaapapneu test te doen

Hieronder vind u allerlei informatie over uw slaapklachten en hoe u hier op een goede manier mee om kan gaan. Mw. Reith-van Meerwijk is één van de 45 tandartsen in Nederland die geaccrediteerd is tot Tandheelkundig Slaapgeneeskundige en nauw samenwerkt met KNO-artsen, longartsen en neurologen.

Heeft u vragen? Neem contact op met Esther Thomson, onze ortho en mra manager: orthodontie@friends4dents.nl of bel: 073-5217411

Hoewel snurken bekend staat als een typische mannengewoonte (5 op de 10 mannen boven de 50 jaar snurkt!) zijn er ook vrouwen en kinderen (12% van 5 jarigen) die snurken. In ons land snurken ongeveer 3,5 miljoen mensen. Het zagende geluid houdt velen uit hun slaap en veroorzaakt ergernissen. Daar de oorzaak van het snurken niet bekend is en wellicht een ernstigere oorzaak heeft dan een lange huig, een slap gehemelte of een slappe tong, moet dit echt beoordeeld worden door een KNO-arts, neuroloog of longarts. Laat nooit een snurkbeugel maken zonder een grondig onderzoek bij de KNO-arts, neuroloog of longarts. Wij sturen u altijd langs deze artsen die hier gespecialiseerd in zijn. U kunt bij ons een afspraak maken voor een consult Snurken (wel of niet verdacht op apneu)!

Veel mensen lopen rond met vage klachten. Ze zijn snel vermoeid, voelen zich niet lekker, zijn prikkelbaar. Geleidelijk kunnen die klachten erger worden. Slaperigheid overdag, zelfs in slaap vallen bij het lezen van de krant of bij TV kijken. Hartkloppingen, concentratieverlies, geheugenstoornissen. Prikkelbaarheid groeit soms uit tot woede-uitbarstingen.

Het karakter van de patiënt verandert. De relatie komt onder druk. Het gezin raakt ontregelt. Op het werk gaat het moeilijker, er wordt gedacht aan depressie, overspanning of burn-out. Arbeidsongeschiktheid is soms het resultaat. Sommigen denken dat het tijdelijk is, aan de leeftijd ligt of aan omstandigheden.

Met een beetje geluk gaat er ergens ineens een lichtje branden: mogelijke oorzaken: slecht slapen door snurken of zelfs ademstilstanden tijdens slaap oftewel apneu. Tijdens deze ademstilstanden wordt er geen zuurstof aangevoerd. Op den duur veroorzaakt dat slechter werken of zelfs beschadiging van verschillende organen. Het verraderlijke van apneus is dat de patiënt meestal net niet wakker wordt, maar doorslaapt en daardoor niet aan een slaapstoornis denkt. Ze blijven echter niet lang in de broodnodige diepe slaap. De partner weet het wel en weet ook dat hij of zij zelf slecht slaapt. Als de partner wegens het gesnurk in een andere kamer slaapt, kan het jaren duren voordat de apneus ontdekt worden. Ook de snurkers hebben weinig last van hun eigen gesnurk.

Snurken en apneu is nl. voor 92% ongediagnosticeerd!

Snurken komt voor bij 40% van de bevolking. Apneus (OSAS)  bij 3%. (hoe ouder hoe meer, mannen vaker dan vrouwen).

Een mortaliteitsstudie uit 1988  (Chest) toont aan dat 40% van de mensen met een matige apneu (20/uur) na 9 jaar niet meer leeft.
Belangrijkste oorzaken: hersenaandoeningen/ hartinfarcten/ verkeersongevallen. Hoe belangrijk is het dus dat hier iets aan gedaan wordt!

Andere symptomen die naast het overdag in slaap vallen veel voorkomen zijn: ’s nachts wakker worden, zweten, ochtendhoofdpijn, nycturie (s’nachts plassen), erectiestoornissen, depressie, reflux en agressie.
Daarnaast heeft één derde van de mensen met een hoge bloeddruk een vaak niet onderkende OSAS. Andersom heeft de helft van de mensen met OSAS een hoge bloeddruk.
Behandeling van OSAS doet de bloeddruk vaak dalen.

Ook kinderen kunnen eraan lijden (8% kinderen snurkt, ,2% apneu’s) Zij worden overdag niet slaperig maar hyperactief. Snurkende kinderen doen het niet zo goed op school, blijkt uit onderzoek.

Voor snurkers, lichte en matige apneu-patiënten kan een behandeling met een MRA de therapie zijn. Een MRA is een soort beugel die de onderkaak en daardoor de tong in een voorwaartse positie houdt.

Ook voor mobiele mensen zoals zeilers, vakantiegangers en mensen die veel vliegen kan een MRA een goede oplossing zijn.

 

Ook hebben we uitvoeringen voor knarsers, mensen met open mondgedrag en mensen die geen tanden hebben.

 

Recent onderzoek (Hoekema, 2008) heeft aangetoond dat de behandeling van milde – matige apneu’s (<30 apneu’s per uur) met een MRA een succespercentage van 84% kent, een luchtmasker 80%. Bij ernstige apeu’s (> 30 apneu’s per uur) heeft een MRA 69% succes, het luchtmasker 85%.
Het luchtmasker wordt gemiddeld 4 uur / nacht gedragen, de MRA houdt u langer in 7-8uur/nacht (Prof. Cistulli, AADSM conference, Philadelphia). Uit een recent gehouden tevredenheidsonderzoek blijkt dat zo’n 25% van de cpap-gebruikers in Nederland moeite heeft met de therapie. Ook uit internationaal onderzoek blijkt dat enkele jaren na de start van de behandeling de therapietrouw bij zo’n 25-30% van de patiënten onvoldoende is.

Ook een gecombineerde orthodontische chirurgische behandeling waarbij de onderkaak en/of de bovenkaak naar voren worden gezet kan een hele goede en blijvende oplossing zijn en een win win om ook de tandstand aan te pakken. Vaak zijn er dan meteen meerdere tandheelkundige en esthetische problemen meteen opgelost en heeft u na de behandeling geen hulpmiddel meer nodig. Bekijkt u hier het filmpje voor meer uitleg:

Uw rijvaardigheid kan door apneu beïnvloed worden; kijk hier voor meer informatie op de CBR pagina in artikel 7.3

Tandartsenpraktijk Rosmalen – Geffen – Den Dungen heeft de kennis en kunde in huis om u goed te begeleiden.
Mw. mr. drs. M.M.L.C. Reith – van Meerwijk is lid van de NVTS (de Nederlandse Vereniging voor Tandheelkundige Slaapgeneeskunde) en als één van de 45 tandartsen in Nederland geaccrediteerd tot Tandheelkundig Slaapgeneeskundige (klik hier). Zij heeft een samenwerkingsverband met de KNO – long-artsen en neurologen en Sleepwise.
Indien u geen apneu heeft of u ondanks een succesvolle apneu-behandeling, toch nog slaapproblemen ervaart dan is Sleepwise een goed adres voor u. De training van Sleepwise is gebaseerd op wetenschappelijke inzichten over slaap, acceptance en commitment therapie (ACT) en mindfulness. ACT is een nieuwe golf binnen de cognitieve gedragstherapie. Een evidence-based therapie waar het gaat om behandelingen op gebied van angsten, depressie en stress (welke vaak samen gaan met slapeloosheid). De strategie van ACT, ten opzichte van de traditionele cognitieve gedragstherapieën, verschilt daarin dat mensen niet leren hoe ze controle houden op o.a. hun gedachten, gevoelens en emoties, maar hoe ze deze kunnen opmerken, accepteren (niet te verwarren met opgeven) en verwelkomen. Door te proberen controle op je slaap te krijgen, wordt het alleen maar moeilijker om de slaap te vatten. De reden dat Sleepwise gekozen heeft voor een aanpak op basis van ACT is dat daar hele goede, duurzame resultaten mee geboekt worden.

Mindfulness gaat over het bewustzijn van je gedachten, gevoelens en emoties die je zonder te oordelen, kan accepteren in het nu. Mindfulness komt uit het Boeddhisme en wordt met toenemende mate toegepast in de westerse psychologie. Sleepwise past inzichten en oefeningen uit de mindfulness toe om symptomen van slapeloosheid te verlichten door anders om te gaan met angsten die geassocieerd worden met slaapgebrek. (Overigens op een niet zweverige, of religieuze wijze hoor.)

Meer weten wat dit voor u betekent, maak dan een afspraak voor een consult “Snurken en Apneu”. De kosten voor een consult zonder verdere foto’s bedraagt ongeveer 21 euro.

Meer weten wat dit voor u betekent, maak dan een afspraak voor een consult “Snurken en Apneu”. De kosten voor een consult zonder verdere foto’s bedraagt ongeveer 20 euro.

Een gezonde slaap is van onschatbare waarde en wij verlenen hieraan graag onze bijdrage.

Snurkt u of uw partner?

U kunt vast nadenken over de volgende vragen:

1] Snurkt u elke nacht-ook zonder alcohol?
2] Stoort u uw levenspartner daarbij?
3] Heeft u ademonderbrekingen tijdens uw slaap?
4] Voelt u uw ’s morgens futloos en moe?
5] Wordt u ’s morgens al wakker met hoofdpijn?
6] Wordt u meermaals per dag moe zonder oorzaak?
7] Voelt u zich beperkt qua prestatievermogen?
8] Valt u snel in slaap voor de tv, bij het lezen of op het werk?
9] Valt u in slaap in de bioscoop of in het theater?
10] Wordt u bij het autorijden snel moe?
11] Heeft u problemen om u lang te concentreren?
12] Heeft u een hoge bloeddruk en neemt u daarvoor medicijnen?
13] Neemt u regelmatig slaapmiddelen?
14] Heeft u overgewicht?
15] Lijdt u aan impotentie?

Indien er een regelmatig “ja” is bent u verdacht op OSAS.