Kennis, ervaring en bevoegdheden injectables – FRIENDS4DENTS

Kennis, ervaring en bevoegdheden injectables

Kennis, ervaring en bevoegdheden injectables

Een tandarts moet over een vrijwel perfecte fijne motoriek beschikken. Er is geen ander medisch beroep waarbij de behandelaar constant en onafgebroken tijdens zijn werkdag zich bezighoudt met dit fijn motorisch handelen.

Kennis, ervaringen en bevoegdheden injectables

Meer dan 300 BIG-geregistreerde tandartsen en tandartsspecialisten zijn vanaf 2011 opgeleid om injectables toe te kunnen passen voor zowel cosmetische als tandheelkundige doeleinden.

“Injectables” zijn bio-identieke fillers (zoals hyaluronzuur) en spierverslappende middelen (zoals botuline toxine of “botox”). Botox- en fillerbehandelingen zijn complementair aan de tandheelkundige zorg.

Internationaal gezien zijn injectables in het gezicht het mede werkterrein van de tandarts en de tandartsspecialist. Wereldwijd wordt ongeveer de helft van deze behandelingen door tandartsen en tandartsspecialisten verricht. In Engeland en de Verenigde Staten van Amerika behoren injectables volledig tot de competentie van de tandarts en tandartsspecialist.

Gedegen kennis en ervaring Anatomie hoofd en hals staat centraal

Bij een tandarts staat het hoofd- en halsgebied tijdens de academische studie duidelijk centraal. Het onderdeel anatomie is daarbij altijd gebaseerd op het uitgebreid ontleden van humane hoofden, dagelijks gedurende enkele weken. Studenten werken hierbij in koppels op een hoofd. Tandartsspecialisten verdiepen zich in deze vaardigheden.

Gedegen kennis van de anatomie, vascularisatie en innervatie van het gezicht is daarom bij de tandarts en tandartsspecialist gewaarborgd. De tandarts en de tandartsspecialist ontwikkelt een specifiek gevoel voor esthetiek van het aangezicht, omdat dit zijn of haar werkterrein is, waarbij de mond en de omgevende structuren een belangrijke rol spelen. De kleur, vorm en morfologie van de gebitselementen spelen een cruciale rol in de perceptie van het welbevinden van de patiënt. Ook de lipvulling en verhoudingen binnen de onderste gelaatshoogte in relatie met de daarboven gelegen structuren zijn het dagelijkse werkterrein van de tandarts. Of dit nu kronen, bruggen, vullingen, implantaten of gebitsprothesen betreffen, de expertise van de tandarts en tandartsspecialist als behandelaar is hier hoog.